REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ÇALIŞMA ALANLARI

25.02.2013 11225

Toplumumuzun ve öğrencilerimizin  ihtiyaçlarına göre her yıl yeniden  şekillendirdiğimiz yıllık planımızda yürüttüğümüz çalışmalarımızı tablodaki gibi genelleyebiliriz:

10-05-2021

 

 

Ankara Pursaklar Fen Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi olarak krize odaklı rehberlik çalışmalarını en aza indirgemeyi hedeflemekteyiz.Bunun için öğrenci ve velilerimizle  bireysel görüşmeler(kişisel-eğitsel-mesleki) ve psikolojik danışmalar,öğretmenlerimizle müşavirlik çalışmaları yapmaktayız.Bireysel görüşmelere ek olarak bir başka odağımız gelişimsel ve önleyici rehberlik hizmetidir.Okulumuzda yürüttüğümüz grup rehberlik etkinlikleri aşağıdaki gibidir:

 

 

1-Okula ve Cevreye Uyum/Oryantasyon Çalışmaları/Pansiyonda kalan öğrencilerle yapılan toplantılar

2-İhmal ve İstismardan Korunma Seminerleri

3-TBM (Türkiye Bağımlılık ile Mücadele) Seminerleri ve video gösterimleri

4-Verimli Ders Çalışma Teknikleri ve Zaman Yönetimi Seminerleri

5-Sınav Kaygısı Seminerleri

6-İletişim Becerileri Seminerleri

7-Akran Zorbalığı Seminerleri

8-TYT ve AYT sınav bilgilendirmeleri

9-Psiko-eğitimler

10-Üniversite ve Eğitim  Fuarları Ziyaretleri

11-Mezun Öğrencileri İzleme Calışmaları/Mezun ve Aktif Öğrenci Buluşma Organizasyonları

12-Meslek Elemanı Davetleri-Kariyer Rehberliği Atölye Çalışmaları

13-Okul Tanıtım Faaliyetleri

 

 Ankara Pursaklar Fen Lisesi Rehberlik Servisi krize yönelik müdahale çalışmaları yanında daha çok önleyici rehberlik ve psikolojik danışma hizmetleri ile ön plana çıkmaktadır.  Sorun temelli değil çözüm temelli yapılan çalışmalarla öğrencilerin akademik, bireysel, mesleki çalışmalarına önemli katkılar sunulmaktadır. 

 

Sınıf rehber öğretmenleri rehberlik servisi ile koordineli bir biçimde rehberlik etkinliklerini gerçekleştirmektedir. 9. Sınıflar için oryantasyon ağırlıklı, sosyal becerileri geliştirme ve duygu kontrolü, 10. Sınıflar için akademik ve kişisel rehberlik hizmetleri ile birlikte atılganlık, sosyal becerilerin artırılması; 11. Ve 12. Sınıf öğrencileri için ise YKS sürecine hazırlık temelli akademik çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Verimli ders çalışma, zaman yönetimi, sınav kaygısı, YKS hazırlık sürecini etkili kullanma, meslek seçimi, meslekleri tanıma vb. çalışmalar yıl içinde gerçekleştirilmektedir.

 

Akademik çalışmaların yanında arkadaşlık ilişkileri, aile içi iletişim, iletişim becerileri, atılganlık becerilerini geliştirme vb. çalışmalar hem bireysel hem grup rehberliği olarak sunulmaktadır.

 

Velilerimiz için aile içi iletişim, ergenlik dönemi özellikleri, tatilleri verimli geçirmek için bilgilendirme klavuzları hazırlanmaktadır. Ayrıca öğrenci takip sistemleri oluşturularak uzun tatil dönemlerinde velilerimizin çocuklarını etkili bir biçimde kontrol etmeleri sağlanmaktadır.