MUN TOPLULUĞU

11.05.2021 2426

MUN NEDİR?

MUN kısaltması İngilizce "Model United Nations" kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. Model United Nations kavramı Türkçe'de "Model Birleşmiş Milletler" anlamına gelmektedir.

MUN; Birleşmiş Milletlerin öğrenciler seviyesindeki simülasyonudur. Okullardan öğrenci delegeler seçilir ve bu öğrenciler belli ülkeleri ve Birleşmiş Milletler kurumlarını temsil ederler.

Konferanslarda ana dil İngilizcedir. Genellikle Birleşmiş Milletlerde bulunan komiteleri içerir. Farklı şehir ve ülkelerden delegeler de katılabilmektedir.

Bu proje, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Harvard ve benzeri saygıdeğer üniversiteler tarafından kabul görmektedir ve desteklenmektedir.

Okulumuz tarafından oluşturulan APFL MUN Kulübünde öğrencilerimiz yaptıkları çalışmalarla MUN konferanslarına hazırlanıyorlar ve katılım sağlıyorlar. Bu sayede Dünya gündemini yakından takip edebilme fırsatını elde ediyorlar. Yabancı dilin akıcılığının ön planda olduğu konferanslarda, öğrencilerimiz her konferansta temsil edecekleri farklı ülkelerin bakış açısıyla o sorunlara çözüm getirecek yasa tasarıları hazırlıyorlar ve bu ürettikleri yasa tasarılarını çalışma saatlerinde komitelere sunuyorlar.

MUN Konferansları hazırlık sürecinde, öğrenciler temsil edecekleri ülkelerin siyasi tarihini, kültürlerini, dış politika esaslarını ve ilişkilerini öğrenirken, dünya sorunları ve güncel olayları da takip etmekte ve global düşünmeyi öğrenmektedirler. MUN çalışmalarının en önemli kazanımları; uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bilimsel  araştırma tekniklerini öğrenme ve uygulama, topluluk önünde kendini ifade edebilme, eleştirel ve empatik düşünme, , tartışma, politik analiz ve yabancı dili akıcı bir şekilde kullanma şeklinde sıralayabiliriz.

ANKARA PURSAKLAR FEN LİSESİ MUN KULÜBÜ

Ankara Pursaklar Fen Lisesi MUN Kulübü 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında kurulmuştur. Okulumuzun MUN kulübü öğrencileri, çalışmalarının ilk yılında birçok MUN'e katılmıştır. Okulumuz İngilizce öğretmenleri Gencebay Demirhan ve Yasemin Demir danışmanlığında öğrencilerimiz, farklı komitelerde dünyayı ilgilendiren güncel sorunlara çözüm önerileri getirmeye çalışmışlardır.

MUNACTİVE'20

15-17 Temmuz 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilen MunActive 'e okulumuz 9-10-11. Sınıflarından bir çok öğrenci katılmıştır.

UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime)

Berke Sönmez- Iran

• Fatıma Tuana Tan- Afghanistan

• Zeynep Su Yıldırım- Peru

• Elif Nazlı Ertuğrul- Bolivia

• Ecenaz Timurlenk- India

• Hüma Karapınar- Cuba

• F. Buse Yardımcı- Greece

• Azra Reis- Ecuador

• Hatice Sena Çıtır- Argentina

UNHRC (United Nations Human Rights Council)

Nursu Altay- Turkey

Zeynep Işık- Saudi Arabia

Berika Dikici- Netherlands

Işık Nilsu Bozkurt- Japan

Feyzanur Kaldırım- North Korea

Ezgi Yurul- United Arab Emirates

YUKOMUN'20

31 Ekim-1 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleşen YUKOMUN'da okulumuz 10.sınıf öğrencilerinden Fatıma Tuana Tan ülkesini en iyi şekilde temsil etmiş ve "Honorable Mention" ödülünü almaya hak kazanmıştır.

NAMUN'20

18-20 Aralık 2020 tarihlerinde aşağıda ismi yazılı APFL MUN Kulübü üyesi öğrencilerimiz bu dönemin ilk çevrim içi MUN konferansı olan ve tüm Türkiye'den 300'den fazla öğrencinin katıldığı konferansta delegesi oldukları ülkeleri en iyi şekilde ifade etmişlerdir.

IOC (International Olympic Committee)

• Ahsen Zülal Yıldırım- Cambodia

• Abdullah Yahya Küçükkaya- Saudi Arabia

• Zehra Erdoğan- Turkey

• Elanur İrem Kaygısız- Panama

UNICEF (United Nations International Children's Emergency Fund )

• Begüm Ecem Çakır- Sweden

• Fatıma Tuana Tan- Syrian Arab Republic

• Hatice Sena Çıtır- Netherlands

• Nihal İlayda Demirarslan- Romania

UNEP (United Nations Environment Programme)

• Berika Dikici- Yemen

• Mustafa Said Sulak- Zimbabwe

• N. Özlem Korkmaz- Ukraine

• Elçin Öksüz- Ruanda

• Betül Alsaç- Nepal

UNCSTD

• Nisa Tekinay- Madagaskar

MUNBU'21

Okulumuz MUN Kulübü, 18 -21 Ocak 2021 tarihleri arasında yapılan üniversite ve lise öğrencilerinin katıldığı Bilkent Üniversitesi Model Birleşmiş Milletler Organizasyonu MUNBU'21 Konferansı'na da katılmıştır. Ayrıca okulumuz öğrencisi Fatıma Tuana Tan, MUNBU'21'de üstün başarılarını sergileyerek "Outstanding Delege" ödülüne layık görülmüştür.

SOCHUM (SOCIAL CULTURAL AND HUMANITARIAN COMMITTEE)

• Ahsen Zülal Yıldırım- Kazakhistan

Burak Avci- South Korea

• Zeynep Yoldaş- Mexico

Begüm Ecem Çakır- Central Africa Republic

Betül Karagöz- Pakistan

WHO (World Health Organization)

• Berika Dikici- Poland

• Nihal İlayda Demirarslan- Hungary

• Fatıma Tuana Tan- Canada

CCPJ (Commision on Crime Prevention and Criminal Justice)

Nisa Tekinay- Canada

BİGMUN'21

22-24 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleşen BIGMUN'21'i okulumuz APFL MUN Kulübünden 2 öğrencimiz temsil etmiştir.

UNHRC (United Nations Human Rights Council)

• Fatma Zehra Erdoğan- Mexico

• Zeynep Su Yıldırım- Australia

ŞÖHİLMUN'21

28-30 Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleşen ŞÖHİLMUN'21'e MUN Kulübümüzden 1 öğrencimiz katılmış ve ülkesini en iyi şekilde temsil etmiştir.

UnWomen

• Ceylin Beyza Akbulut- Estonya

APFLMUN'21

Okulumuz sadece MUN'lere katılmakla kalmamış, APFL MUN Kulübü olarak 9-10-11. Sınıf öğrencilerimizin katılımıyla gerçekleştirilen bir MUN düzenlemiştir. 12 Şubat 2021 tarihinde İngilizce öğretmenlerimiz Yasemin Demir ve Gencebay Demirhan danışmanlığında gerçekleşen MUN'de öğrencilerimiz ülkelerini çeşitli yollarla ifade edip diğer delegelerle empati kurarak kendilerini geliştirme fırsatı bulmuşlardır. Toplantı Berika Dikici, Hatice Sena Çıtır, Fatıma Tuana Tan, Zeynep Işık, Nihal ilayda Demirarslan ve Tuna Berk Pütün adlı öğrencilerimiz tarafından düzenlenmiş , yönetilmiş ve sunulmuştur.

UNEP (United Nations Environment Programme)

Director General- Berika Dikici

Deputy Director General- Zeynep Işık